Translate

sobota, 30 listopada 2013

Szczupak faszerowany




Składniki:



szczupak ok. 0,7 kg
sól
jabłka 2
chrzan 1 łyżka
miód 1 łyżka
masło
cytryna

Wykonanie:

     Rybę oczyścić, osolić, odstawić na godzinę. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, posolić, dodać chrzan, miód, wymieszać. Masą nafaszerować szczupaka, spiąć wykałaczkami. Blachę wysmarować masłem, ułożyć rybę, posmarować masłem. Pozostały farsz wyłożyć obok. Piec 40 minut w 180 stopniach. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami i surówką.


 

Pasta śledziowa




Składniki:

śledzie w oleju 1 puszka
rzodkiewka 3
szczypiorek
sól, pieprz, kolorowy świeżo mielony
ogórek małosolny lub kiszony 1
ser feta, zielone oliwki, sałata

Wykonanie:

     Śledzie rozdrobnić widelcem (razem z oliwą). Rzodkiewkę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Posiekać szczypiorek. Dodać do śledzi. Przyprawić. Pastę wyłożyć na liście sałaty. Ozdobić kostkami fety i oliwkami. Podawać z pieczywem. Świetnie smakuje z chlebem cebulowym.

Łosoś w sosie cytrynowym




Składniki:

filety łososia 1 kg
białe wino wytrawne 300 ml
szalotki drobno poszatkowane 4
czosnek 1 ząbek
zioła prowansalskie
skórka z 1 cytryny pokrojona w kostkę
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
śmietana, 1 kubeczek
mąka ziemniaczana 1-2 płaskie łyżeczki
makaron świderki
starta gałka muszkatałowa

Wykonanie:

     Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać wino, cebulkę, czosnek, zioła skórkę i sok z cytryny, gałkę muszkatałową, posypać solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie ugotować makaron. Rybę wyjąc i trzymać w cieple. Sos z ryby zaprawić śmietaną zmieszaną z mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, by zgęstniał. Łososia wyłożyć na makaron, polać sosem.

Schab w sosie porzeczkowym




Składniki:

schab ok. 0,6 kg
gęsta śmietana lub gęsty jogurt naturalny 1 kubek (ok. 0,5 l)
czerwone porzeczki 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
ziarna zielonego pieprzu (lub innego)
kiwi 2
sól, pieprz (kolorowy mielony)

Wykonanie:

   Schab pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Sznycle obsypać solą i mielonym pieprzem. Porzeczki umyć, obrać z gałązek. W rondlu rozgrzać śmietanę, porzeczki, cukier i ziarna pieprzu. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Obrać kiwi, pokroić i dodać do sosu. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopniu. Podawać z makaronem lub ziemniakami.

DRUKUJ