Translate

niedziela, 24 sierpnia 2014

Zupa ze świeżych ogórków




Składniki:

ogórki gruntowe 3-4  
cebula 2
masło 3 łyżki
rosół drobiowy 1,5 l
ziemniaki 4
mleko 1 szklanka
żółtka 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyprawa myśliwska lub pikantna ziołowa do drobiu
zielony koperek 

Wykonanie:

     Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać  ogórki i dusić przez ok. 3 minuty. Do ugotowanego rosołu wrzucić  pokrojone w kostkę ziemniaki, podgotować. Dodać ogórki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości warzyw. Odstawić. Żółtka roztrzepać z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Wlać do zupy. Zagotować. Doprawić gałką muszkatołową, zielonym koperkiem i przyprawami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ