Translate

sobota, 31 maja 2014

Karkówka zapiekana




Składniki:

karkówka (lub szynka) 8 plastrów o gr. 2,5 cm
olej
masło miękkie ¼ szklanki
ser żółty, twardy, starty (np. Cheddar) 1 szklanka
szczypiorek posiekany ¼ szklanki
sól, pieprz

Wykonanie:

     Plastry karkówki posmarować olejem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 6 minut z każdej strony, do całkowitego upieczenia. W tym czasie zmieszać ser z masłem i szczypiorkiem.

 
Masą posmarować mięso
 
 






i zapiec w piekarniku.





niedziela, 25 maja 2014

Zupa rybna ze śmietaną




Składniki:

ryba (np. karp) 0,5 kg
włoszczyzna 30 dag
liść laurowy, ziele angielskie
śmietana ok. ¾ szklanki
mąka pszenna 2 dag
sól

Wykonanie:

     Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć (pozostawić łeb i ogon). Ugotować wywar z ryby, włoszczyzny z dodatkiem przypraw. Odcedzić.

 
Jadalne części ryby przetrzeć przez sito lub pokroić w kawałki (uważać na ości), wymieszać z wywarem.

 
Zupę zagotować, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać sól do smaku. Podawać z łazankami lub grzankami.

 

Uwaga: Wywaru z ryb nie przechowywać do następnego dnia.






piątek, 23 maja 2014

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym z awokado




Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
sól 1 łyżeczka
pieprz ½ łyżeczki
Sos:
awokado 1
majonez ¼ szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
cebula drobno pokrojona 1 łyżeczka
sól ½ łyżeczki
przyprawa czosnkowa lub rozgniecione 2 ząbki czosnku
chili, papryka do smaku
miód rozpuszczony 1/3 szklanki
musztarda Dijon 1/3 szklanki

Wykonanie:

     Żeberka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w kuchence mikrofalowej przez ok. 25 minut.





W tym czasie przygotować sos: Owoc awokado umyć, przepołowić wzdłuż, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sok z cytryny i cebulę. Na koniec przyprawić do smaku przyprawami. Wymieszać z miodem i musztardą.

Podpieczone żeberka polać sosem

 
i piec pod przykryciem kolejne 10 minut.








Pieczony kurczak z sosem miodowo-czosnkowym




Składniki:

ćwiartki kurczaka ok. 1 kg (3 ćwiartki)
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
papryka ½ łyżeczki
pieprz do smaku
miód płynny 1 szklanka
czosnek posiekany 1 łyżka

Wykonanie:

     Porcje umytego kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować roztopionym masłem. Posypać przyprawami, przykryć i piec w kuchence mikrofalowej ok. 40 minut.




W tym czasie przygotować sos: miód podgrzać kuchence mikrofalowej. Dodać czosnek, wymieszać.

 

Gdy mięso się upiekło, pozostawić w wyłączonej kuchence jeszcze przez 10 minut, kilkakrotnie smarując je w tym czasie sosem miodowo-czosnkowym.







DRUKUJ