Translate

niedziela, 24 sierpnia 2014

Sernik na murzynku




Składniki:

masło roślinne 1,5 kostki
cukier 2 szklanki
jaja 9
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 1,5 szklanki + 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat rumowy lub arakowy
twaróg 0,5 kg
wiórki kokosowe 10 dag

Wykonanie:

     Kostkę margaryny wrzucić do rondla. Dodać 1 szklankę cukru i kakao. Zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Do reszty masy, po ostudzeniu, dodać 4 jajka, 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać lub utrzepać mikserem.
Do zmielonego twarogu dodać 1 szklankę cukru i ucierając dodawać po żółtku (5). Pół kostki masła roztopić, przestudzić, dolewać porcjami do masy. Dodać 2 łyżki mąki i wiórki kokosowe. Białka (5) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową.
Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto murzynkowe, na nie masę twarogową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Po wystudzeniu polać polewą, ozdobić wiórkami kokosowymi.


Zupa ze świeżych ogórków




Składniki:

ogórki gruntowe 3-4  
cebula 2
masło 3 łyżki
rosół drobiowy 1,5 l
ziemniaki 4
mleko 1 szklanka
żółtka 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyprawa myśliwska lub pikantna ziołowa do drobiu
zielony koperek 

Wykonanie:

     Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać  ogórki i dusić przez ok. 3 minuty. Do ugotowanego rosołu wrzucić  pokrojone w kostkę ziemniaki, podgotować. Dodać ogórki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości warzyw. Odstawić. Żółtka roztrzepać z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Wlać do zupy. Zagotować. Doprawić gałką muszkatołową, zielonym koperkiem i przyprawami.


Miód i papryka



 
Składniki:

papryka (czerwona i żółta) 1,2 kg
Zalewa:
woda 3 szklanki
cukier 3 łyżki
ocet 1 szklanka
sól 1 łyżka
miód 3 łyżki
listki laurowe 5
ziele angielskie5

Wykonanie:

     Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić ją w mniejsze kawałki. Ciasno ułożyć w słoikach (5). Do każdego słoja włożyć listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego. Zagotować wodę z cukrem, octem, solą i miodem. Gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach. Mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do wystudzenia.


Krokodylki




Składniki:

ogórki 3 kg
sól 4 łyżki
Zalewa:
olej 8 łyżek
chili mielona 3 łyżeczki
czosnek 1 główka
cukier 1 kg
ocet 1,5 szklanki

Wykonanie:

     Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na połówki i przesypać solą. Odstawić na nim. 3 godziny. Następnie odsączyć. Zagotować ocet z cukrem, pokrojonym czosnkiem i olejem. Dodać chili wymieszać. Zalać ogórki i pozostawić na ok. 12 godzin ( min. 6), aż  ogórki zaczną się zwijać. Umieścić ogórki  w słoikach  razem z zalewą i czosnkiem. Mocno zakręcić. Nie pasteryzować.


sobota, 16 sierpnia 2014

Rogaliki maślano-serowe z jabłkami




Składniki:

mąka pszenna 25 dag
cukier waniliowy 1
twaróg 25 dag
masło 1 kostka
jabłka 3 duże
sok z cytryny 2 łyżeczki
cynamon 1/2 torebki
miód płynny 3 łyżki
cukier puder do posypania ciasteczek

Wykonanie:

     Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Margarynę posiekać razem z mąką, twarogiem i cukrem waniliowym. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać miód, cynamon i wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić w kwadraty. Na każdym ułożyć nadzienie. Zwinąć rogaliki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor ( około 25- 30 min). Posypać cukrem pudrem.


DRUKUJ