sobota, 5 września 2015
Tortilla
Składniki:
jajo 1
mleko
sól szczypta
mąka pszenna pełnoziarnista
mięso pokrojone w kostkę (np.: indyk, łopatka, schab) ok. 20 dag
czubryca czerwona ok. 2 łyżki
ogórek 1
papryka 1
cebula 1
sos tzatziki 4 łyżki
Wykonanie:
Mięso obficie oprószyć czubrycą. Odstawić na minimum 2 godziny. Podsmażyć ze wszystkich stron na złoto. W tym czasie obraną cebulę, pokrojoną w plastry sparzyć. Jajo roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. połączyć z mąką. Usmażyć naleśniki. Na każdy rozłożyć mięso, plastry obranego ogórka, paski papryki i krążki cebuli. Całość skropić sosem tzatziki i zawinąć.
Flądra
Kurczak w sezamie z fasolka szparagową
pierś kurczaka 1/2
sól, pieprz
sos sojowy 2 łyżki
maka ziemniaczana 2 łyżeczki
ziarna sezamu 5 łyżeczek
olej do smażenia
ugotowana fasolka szparagowa 20 dag
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w słupki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sosem sojowym, dokładnie wymieszać. Posypać mąką ziemniaczaną i sezamem, przemieszać i odstawić na min. pół godziny. Następnie mięso podsmażyć na złoto, dodać fasolkę i dusić do miękkości. Podawać z ryżem.
Kotlety pożarskie
Składniki:
ćwiartki kurczaka 4
vegeta 1 łyżka
jajo 1
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać vegetę i jajo, dokładnie wyrobić. Formować kotlety i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)