Translate

sobota, 5 września 2015

Tortilla


Składniki:

jajo 1
mleko
sól szczypta
mąka pszenna pełnoziarnista
mięso pokrojone w kostkę (np.: indyk, łopatka, schab) ok. 20 dag
czubryca czerwona ok. 2 łyżki
ogórek 1
papryka 1
cebula 1
sos tzatziki 4 łyżki

Wykonanie:

            Mięso obficie oprószyć czubrycą. Odstawić na minimum 2 godziny. Podsmażyć ze wszystkich stron na złoto. W tym czasie obraną cebulę, pokrojoną w plastry sparzyć. Jajo roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. połączyć z mąką. Usmażyć naleśniki. Na każdy rozłożyć mięso, plastry obranego ogórka, paski papryki i krążki cebuli. Całość skropić sosem tzatziki i zawinąć.





Flądra


Składniki:

flądra ok. 1 kg
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie:


           Sprawioną flądrę skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 10 minut. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. 





Kurczak w sezamie z fasolka szparagową


Składniki:

pierś kurczaka 1/2
sól, pieprz
sos sojowy 2 łyżki
maka ziemniaczana 2 łyżeczki
ziarna sezamu 5 łyżeczek
olej do smażenia
ugotowana fasolka szparagowa 20 dag

Wykonanie:

          Mięso umyć, osuszyć, pokroić w słupki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sosem sojowym, dokładnie wymieszać. Posypać mąką ziemniaczaną i sezamem, przemieszać i odstawić na min. pół godziny. Następnie mięso podsmażyć na złoto, dodać fasolkę i dusić do miękkości. Podawać z ryżem.



Kotlety pożarskie


Składniki:

ćwiartki kurczaka 4
vegeta 1 łyżka
jajo 1
olej do smażenia

Wykonanie:

          Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać vegetę i jajo, dokładnie wyrobić. Formować kotlety i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.


DRUKUJ