Translate

niedziela, 5 stycznia 2014

Knoppers

Pyszne, ale drogie i pracochłonne.


Składniki:



wafle
Ciasto orzechowe:
jaja 5
orzechy włoskie potłuczone ¾ szklanki
cukier ½ szklanki
mąka ziemniaczana 5 łyżek
bułka tarta 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto kakaowe:
jaja 6
cukier ½ szklanki
mąka pszenna ½ szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
Krem I:
mleko 1 szklanka
cukier ½ szklanki
masło roślinne lub margaryna 250 g
mleko w proszku 2 szklanki
kakao 1 łyżka
orzechy włoskie tłuczone ½ szklanki
Krem II:
masło roślinne lub margaryna 250 g
Nutella 4 duże łyżki
spirytus 2 łyżki
Krem III:
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółtka2-3
masło roślinne lub margaryna 125 g

Wykonanie:
Przygotować ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i po 1 żółtku. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i tartą bułkę. Dokładnie wymieszać i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.

Przygotować ciasto kakaowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać olej. Dokładnie połączyć i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.

Przygotować krem I:
Zagotować mleko z cukrem i kakao. Wystudzić.

 
Dodać mleko w proszku.


Masło utrzeć na puszystą masę,

 




stopniowo dodawać wystudzone mleko kakaowe. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać.



Przygotować krem II:
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać Nutellę i spirytus.

Przygotować krem III:
1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z mąką i żółtkami i wlewać powoli na gotujące się mleko z cukrem.


Mieszając zagotować. Wystudzić.

 

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ugotowaną masę.

Przełożyć: wafel, krem I, ciasto orzechowe, krem II, ciasto kakaowe, krem III, ciasto orzechowe, krem II, ciasto kakaowe, krem I, wafel. Polać pomadą czekoladową.













1 komentarz:

  1. Cześć:) super blog :) obserwuję i zapraszam do mnie :) http://agaslodziak.blogspot.com/ pozdrawiam Aga :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ