Składniki:
pomidory 2 kg
czosnek 2 ząbki
czosnek granulowany ½ łyżki
bazylia suszona ½ łyżki
zioła prowansalskie wg uznania
oliwa 1,5 szklanki
sól, cukier po łyżeczce
Wykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki,
usunąć gniazda nasienne (trochę pestek zostawić - dodadzą aromatu). Ułożyć
ścisło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać zioła z
czosnkiem granulowanym, solą i cukrem. Mieszanką posypać pomidory. Suszyć w
piekarniku w temp. 50-60 stopni przez ok. 6 godzin. Muszą być elastyczne. Przełożyć
do słoiczków. Dodać ząbek czosnku. Zalać gorącą oliwą. Mocno Zakręcić, odstawić
do góry dnem. Już po 3 dniach są gotowe do spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz