Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Pomidory suszone




Składniki:

pomidory 2 kg
czosnek 2 ząbki
czosnek granulowany ½ łyżki
bazylia suszona ½ łyżki
zioła prowansalskie wg uznania
oliwa 1,5 szklanki
sól, cukier po łyżeczce

Wykonanie:

     Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (trochę pestek zostawić - dodadzą aromatu). Ułożyć ścisło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać zioła z czosnkiem granulowanym, solą i cukrem. Mieszanką posypać pomidory. Suszyć w piekarniku w temp. 50-60 stopni przez ok. 6 godzin. Muszą być elastyczne. Przełożyć do słoiczków. Dodać ząbek czosnku. Zalać gorącą oliwą. Mocno Zakręcić, odstawić do góry dnem. Już po 3 dniach są gotowe do spożycia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ