Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Kruche ciasto ze śliwkami





Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
margaryna ¾
jaja 3
cukier 1 szklanka
kwaśna, gęsta śmietana (18%)
cukier waniliowy 1
śliwki czerwone 20
cynamon

Wykonanie:

     Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać margarynę, posiekać nożem. Śmietanę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie umyć i osuszyć śliwki, przekroić na połówki, pozbawić pestek. 3/4 ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w gorącym piekarniku przez 15 minut. Na zapieczonym cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu. Posypać cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na śliwki. Przykryć kruszonką z pozostałego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ