Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Ogórki po kartuzku




Składniki:

ogórki 3 kg
papryka czerwona 2
szalotka po 3-5 na słoik
czosnek po 1 ząbku na słoik
papryka ostra po 1,5 cm kawałku na słoik
ziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy, gorczyca
Zalewa:
woda 3 l
ocet 10% 0,5 l
cukier 0,6 kg
sól 5 płaskich łyżek

Wykonanie:

     Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Ściśle nakładać do słoików. Jeżeli ogórki są zbyt duże, to przekrajać wzdłuż. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w szersze paski i powkładać do ogórków. Czosnek i cebulki obrać i powrzucać do słoików. Do każdej porcji dodać po 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy i gorczycę. Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować. Gorącym płynem zalać ogórki w słoikach. Mocno zakręcić. Można pasteryzować przez ok. 5 minut, ale niekoniecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ