Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Zupa cebulowa


Składniki:

kości z mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy
cebula młoda 4-5
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1-2 łyżki
sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa
bułka 1
ser żółty 10 dag

Wykonanie:

     Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości wraz z przyprawami. Usunąć kości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Posypać mąką i ze złocic. Dodać do wywaru. Gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W tym czasie zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach; bułkę pokroić w kostkę 1x1 cm i opiec w piekarniku lub na suchej patelni. Gorącą zupę wylać do filiżanek, posypać grzankami i wiórkami sera. Natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ