Translate

poniedziałek, 25 listopada 2013

Serca wieprzowe

A' la Stroganow



Składniki:

serca wieprzowe 2 (ok. 0,6 kg)
marchew duża 1
seler 1
cebula 1
mąka pszenna 1-2 łyżki
masło 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
śmietana 3 łyżki
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
chili, starta gałka muszkatałowa, imbir do smaku
natka pietruszki do przybrania (lub ulubione zioła)

Wykonanie:

     Umyte serca przekroić na pół, zagotować w osolonej wodzie, zebrać pianę. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy, nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości. Umyte i obrane seler i marchew pokroić w słupki, dodać pod koniec gotowania mięsa. Gdy serca będą już miękkie wyjąc i pokroić w słupki. Wrzucić do wywaru. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć. Rozcieńczyć rosołem, wymieszać ze śmietaną i koncentratem. Dodać do zupy, Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ