Translate

niedziela, 24 listopada 2013

Kanie marynowane




Składniki:

kanie (kapelusze) średniej wielkości 8
jajo 2
mleko ok. 50 ml
bułka tarta
olej do smażenia
szalotki 8-10
Zalewa: ocet 10% 1 szklanka
woda 5 szklanek
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
liście laurowe 3
ziele angielskie 5 ziaren

Wykonanie:

     Grzyby myjemy dokładnie. Panierujemy w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Duże kapelusze dzielimy na ćwiartki lub ósemki i układamy w słoikach. Do każdego wkładamy 1-2 szalotki. Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy grzyby. Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ