Translate

piątek, 29 listopada 2013

Jaja faszerowane




Składniki:

jaja ugotowane na twardo, 4
masło, 1 łyżka
sól, pieprz kolorowy mielony do smaku
szczypta granulowanego czosnku
bazylia lub natka pietruszki
bułka tarta
masło do smażenia
(W bogatszej wersji można dodać pieczarki lub szynkę.)

Wykonanie:

     Jaja w skorupkach przepołowić wzdłuż ostrym nożem. Uważać, by nie zepsuć skorupek. Wyjąc białko z żółtkiem, rozdrobnić widelcem. Dodać przyprawy, wymieszać. By masa była bardziej zwarta dodać masło. Masą napełnić skorupki, górną część panierować w bułce tartej, odwrócić i smażyć na złoto. Podawać gorące.
Uwaga:
     Jeśli chcemy dodać pieczarki, to powinny być wcześniej usmażone lub blanszowane. Zarówno grzybki, jak szynka powinny być drobno pokrojone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ