Translate

środa, 20 listopada 2013

Zupa jarzynowa




Składniki:

kości (najlepiej drobiowe) 25 dkg
marchew 4 duże
pietruszka 2
seler ok. 15 dkg
por 1
ziemniaki (średniej wielkości) 3-4
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
śmietana
mąka pszenna 2 dkg
natka pietruszki
(Jeśli ktoś lubi może dodać różyczki kalafiora i fasolkę szparagową.)

Wykonanie:

     Kości opłukać, zalać wodą, ugotować wywar z dodatkiem przypraw. Marchew, seler, pietruszkę, zieloną część pora, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w plasterki. Wszystko dodać do wywaru, gotować pod przykryciem do miękkości. Wyjąć kości. Mąkę rozmieszać w śmietanie. Podprawić zupę śmietaną, mieszając zagotować, dodać sól. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Można podawać z grzankami, lanym ciastem, ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ