Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Paszteciki w naleśnikach z kapustą




Składniki:

Farsz:  kapusta ok. 0,8 kg
tłuszcz 5 dag
cebulka 1
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
Ciasto: jaja 4
mleko ok.1 szklanki
mąka pszenna ok. 30 dag
sól
woda ok. ½ szklanki (w zależności od gęstości ciasta)
Panierka: jaja 2, bułka tarta

Wykonanie:

     Kapustę opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odsączyć. Ostudzić.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu.
Kapustę przepuścić przez maszynkę do mielenia (odlać sok), wymieszać z podsmażoną cebulą. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do smaku.
Żółtka zmiksować z mlekiem i szczyptą soli. Dodać mąkę, nadal miksować. W zależności od gęstości ciasta dodawać wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki (tylko, by się ścięły).
Następnie naleśniki posmarować farszem z kapusty, zawinąć, panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoto z obu stron. Podawać gorące np. z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ