Translate

niedziela, 24 listopada 2013

Chleb




Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dag
ciepła woda ok. 3,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 2,5 płaskie łyżki
ziarna słonecznika 1 paczka (10 dag)
pestki dyni 1 paczka (7 dag)
siemię lniane 1 szklanka

Wykonanie:

     Drożdże rozprowadzić w wodzie z cukrem. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Wlać do mąki, dodać resztę i wymieszać. Nie należy się martwic, gdy będzie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do blaszek wysmarowanych smalcem lub margaryną (ja piekę w foremkach do lasagne, wychodzą 3 chlebki). Wygładzić wierzch mokrą łyżką lub nożem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w piekarniku w temp. 180 stopni. Zapach przyciągnie wszystkich domowników. Chleb długo zachowuje świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ