Translate

czwartek, 21 listopada 2013

Rolada z kurczaka





Składniki:

uda kurczaka duże 4
Vegeta
bułka tarta 125 g
ser żółty starty (lub parmezan)125 g
czosnek 2 ząbki
posiekana świeża bazylia lub natka pietruszki 6 łyżek
pieprz
jajo 1

Wykonanie:

     Usunąć kości z mięsa. Posypać Vegetą, odstawić na noc do lodówki. Do tartej bułki dodać sprasowany czosnek, ser i bazylię. Dodać sporo pieprzu i wymieszać. Wbić jajo. Uda kurczaka położyć na blasze skórą do dołu tak, by zachodziły na siebie. Ułożyć na nich przygotowaną masę, zamknąć, pospinać wykałaczkami. Kurczaka lekko natłuścić (np. oliwą) i piec w 180 stopniach przez ok. 1 godziny. Podawać roladę pokrojoną w plastry na zimno lub na gorąco z warzywami.

1 komentarz:

DRUKUJ