Translate

sobota, 30 listopada 2013

Schab w sosie porzeczkowym




Składniki:

schab ok. 0,6 kg
gęsta śmietana lub gęsty jogurt naturalny 1 kubek (ok. 0,5 l)
czerwone porzeczki 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
ziarna zielonego pieprzu (lub innego)
kiwi 2
sól, pieprz (kolorowy mielony)

Wykonanie:

   Schab pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Sznycle obsypać solą i mielonym pieprzem. Porzeczki umyć, obrać z gałązek. W rondlu rozgrzać śmietanę, porzeczki, cukier i ziarna pieprzu. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Obrać kiwi, pokroić i dodać do sosu. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopniu. Podawać z makaronem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ