Translate

sobota, 23 listopada 2013

Pieczone udo indyka




Składniki:

udziec indyka 1 (ok.1,3 kg)
oliwa 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
chili w proszku ½ łyżeczki
majeranek 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz ½ łyżeczki

Wykonanie:

     Mięso umyć i osuszyć, usunąć kość. Przygotować marynatę: do oleju dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, majeranek, paprykę. Dokładnie wymieszać. Zalać mięso i włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Na następny dzień ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz z całą marynatą. Podlać odrobiną wrzątku. Piec w piekarniku w 180 stopniach, przez 1 godzinę, pod przykryciem. Następnie odkryć, podpiec jeszcze przez ok. 20 minut, by mięso się zrumieniło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ