Translate

piątek, 29 listopada 2013

Postne naleśniki



...czy paszteciki z pieczarkami,
zawsze są na moim wigilijnym stole.


Składniki:

pieczarki 1 kg
cebula 1
sól, pieprz,
mąka ok. 0,5 kg
woda
olej ok. 2 łyżki + do smażenia

Wykonanie:

     Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przełożyć grzyby i cebulę, poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.







Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie placki. Uważać, by się nie spiekły.

Na każdy naleśnik nałożyć pieczarki i złożyć na 4 w tzw. kopertę.

 

Podsmażyć na oleju na złoty kolor.

 
Gotowe naleśniki można ozdobić keczupem, śmietaną i zieleniną.
     
     Postne naleśniki czasami pękają podczas składania, ale nie ujmuje to im ich smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ