Translate

środa, 20 listopada 2013

Zupa paprykowa




Składniki:

papryka czerwona 1 kg
cebula duża 3
ziemniaki 2
kostki rosołowe drobiowe 2
oliwa 2 łyżki
sól, pieprz, chili
gęsta śmietana, groszek ptysiowy lub grzanki, natka pietruszki do podania

Wykonanie:

     Zagotować litr wody, wrzucić kostki rosołowe, wymieszać. Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić na zimną oliwę na dużej, głębokiej patelni, mieszając smażyć przez 3-5 minut. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli, mieszając smażyć kolejne 3-5 minut, wrzucić do bulionu, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do papryki. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Podawać z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym lub grzankami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ