Translate

środa, 20 listopada 2013

Kapuśniak podlaski




Składniki:

porcja rosołowa z indyka (żeberka lub inne mięso) 1
kapusta kiszona 1kg
kasza jęczmienna 1/3 szklanki
słonina 6dkg
cebula 1
sól, ziele angielskie, kminek (lub nasiona kopru), gałka muszkatałowa

Wykonanie:

     Umyte mięso podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kaszy. Dokładamy poszatkowaną kiszoną kapustę, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy. Słoninkę kroimy w kostkę, topimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy. Skwarkami z cebulą okraszamy zupę. Dodajemy kminek i gałkę. Gotujemy. Wyjmujemy mięso, obieramy od kości, drobno kroimy i dodajemy do kapuśniaku. Podajemy z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ