Translate

czwartek, 21 listopada 2013

Nugaty ziołowe z kurczaka




Składniki:

jaja 2
sok z ½ cytryny
sól, sól ziołowa
pieprz świeżo zmielony
natka pietruszki (świeżo posiekana) 1 łyżka
filety z piersi kurczaka bez skóry 4 (ok. 250g)
zioła ulubione najlepiej świeże np. liście szałwi 8, igły rozmarynu 2 łyżki
bułka tarta i mąka pszenna do panierki po 3 łyżki
olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

     Jaja roztrzepać z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i ziołami.
Mięso kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w spore kawałki. Marynować 30 minut w jajach wymieszanych z przyprawami i ziołami.
Kawałki mięsa wyjąc z marynaty, panierować w mące i smażyć na złoto z obu stron w gorącym, głębokim tłuszczu. Następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać solą ziołową, wyłożyć na półmisek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ