Translate

środa, 20 listopada 2013

Zarzucajka podlaska




Składniki:

ziemniaki 5-6
marchew 1
cebula 1
kwas z kiszonej kapusty 0,5 l
kapusta kiszona 10 dag
słonina lub boczek 10 dag
mąka pszenna 2 łyżki
sól, pieprz, ziele angielskie

Wykonanie:

     Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zetrzeć na tarce. Zagotować 1 l wody (lub bulionu – bogatsza wersja), wrzucić warzywa z ziemniakami. Ugotować do miękkości. Dodać kwas i poszatkowaną kapustę kiszoną. Gotować. Słoninę pokroić w kostkę, przetopić, wyjąc skwarki, a z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę. Doprawić zupę, zagotować. Przed podaniem wsypać do zupy skwarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ