Translate

poniedziałek, 25 listopada 2013

Flaki




Składniki:

flaki wołowe świeże 1,5 kg
mięso wołowe z kością (najlepiej ogon) ok. 0,5 kg
marchew, pietruszka, mały seler pokrojone w słupki
sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek
cebula 1
imbir, gałka muszkatałowa, pieprz mielony (kolorowy), po 1/4 łyżeczki
masło, ok. 3 łyżki
bułka tarta, ok. 2 łyżki

Wykonanie:

     Z mięsa wołowego (z zielem, pieprzem, liściem laurowym) ugotować rosół. (Chude mięso, pokrojone w słupki dodać później do flaków). Oczyszczone flaki zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Odcedzić. Następnie flaki gotować w rosole przez 4 godziny na wolnym ogniu. Wyjąć pokroić w drobne słupki. Wrzucić do rosołu. Dodać pokrojone w słupki marchew, pietruszkę, seler. Cebulę dajemy w całości, daje klarowność wywaru. Gotować jeszcze przez 0,5 godziny. Z masła i bułki tartej przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić rosołem, dodać do zupy. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać majeranek, zaparzyć. Podawać gorące ze świeżym pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ