Translate

środa, 20 listopada 2013

Pomidorowa czysta z lanymi kluskami




Składniki:

porcja rosołowa z kurczaka 1 (lub kości schabowe)
marchew duża 1
pietruszka 1
cebula 1
Vegeta, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
koncentrat pomidorowy ok. 240g
natka pietruszki lub selera do dekoracji
jajo 1
mąka, szczypta soli

Wykonanie:

     Porcję rosołową myjemy, dzielimy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Zdejmujemy powstałą pianę. Warzywa oczyszczamy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru razem z przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Wyjmujemy porcje rosołowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy. Z jaja i mąki przygotowujemy ciasto na kluseczki. Gdy jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody lub mleka. Wylewamy na gotującą zupę. Mieszamy i podgotowujemy 3-5 minut. Podajemy udekorowane natką pietruszki lub selera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ