Translate

piątek, 22 listopada 2013

Bitki brzoskwiniowe




Składniki:

pierś kurczaka 1
jajo, bułka tarta na panierkę
tłuszcz do smażenia
sok pomarańczowy 1 szklanka
cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
bazylia 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka
brzoskwinie pokrojone w plasterki 1 i 1/4 szklanki

Wykonanie:

     Pierś kurczaka podzielić na kotlety, delikatnie rozbić. Panierować w rozbitym jaju i tartej bułce. Usmażyć na złoto, z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu. Wymieszać w misce sok pomarańczowy, cukier, ocet, bazylię i gałkę muszkatołową. Bitki przełożyć do rondla, polać sosem i dusić na małym ogniu do miękkości. Dodać brzoskwinie i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ