Translate

niedziela, 24 listopada 2013

Zupa krem szpinakowy




Składniki:

kości kurczaka (lub inne) ok. 25 dag
marchew 1
pietruszka 1
seler naciowy 1 łodyga
cebula mała 1
sól, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
szpinak mrożony ½ paczki
sok z cytryny 1-2 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
gałka muszkatołowa mielona ¼ łyżeczki
śmietana mały kubeczek 1
mąka pszenna 1 łyżka
sól, pieprz

Wykonanie:

     Kości zalać dwoma litrami wody, posolić, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć, pokroić dodać do wywaru razem z zielem, pieprzem i liściem laurowym, gotować do miękkości. Wyjąć kości. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek i sok z cytryny, gotować aż szpinak będzie dobry. Zmiksować. Mąkę rozprowadzić w śmietanie, zabielić zupę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, jajem ugotowanym na twardo, grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ