Translate

sobota, 23 listopada 2013

Kurczak po polinezyjsku




Składniki:

kurczak podzielony na 8 porcji, 1 kg
sól, papryka, po łyżeczce
mąka, 1/2 szklanki
olej do smażenia
sok pomarańczowy, 1 szklanka
cukier brązowy, ocet winny, po 2 łyżki
bazylia, starta gałka muszkatałowa, po 1 łyżeczce
brzoskwinie pokrojone w plastry, 1 i 1/2 szklanki

Wykonanie:

     Mąkę zmieszać z solą, papryką i obtoczyć w tym kurczaka. Zezłocić na oleju z obu stron.
Wymieszać sok pomarańczowy z cukrem, octem, bazylią i gałką muszkatołową, dodać do kurczaka. Przykryć, dusić na małym ogniu 30 minut. Dodać brzoskwinie i dusić jeszcze przez 5 minut. Podawać z ryżem lub makaronem i surówką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ