Translate

środa, 20 listopada 2013

Zupa pomidorowa zasmażana




Składniki:

kości z mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
pomidory 0,5 kg
masło 1-2 łyżki
cebula mała 1
masło 2 łyżki + mąka pszenna 1,5 łyżki na zasmażkę
sól, cukier

Wykonanie:

   Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości; całość odcedzić. Pomidory umyć, podzielić na mniejsze części, zagotować z masłem i cebulką na silnym ogniu pod przykryciem, przetrzeć przez sito. Masło roztopić na patelni, rozmieszać z mąką, zrumienić na złoto. Podprawić zupę, zagotować i dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą i cukrem do smaku. Podawać z grzankami, ryżem, makaronem, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Podczas upalnego lata można dodać do zupy (po podprawieniu) surowe, przetarte pomidory i tylko ją podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ