Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Ogórki w winegret




Składniki:

ogórki 2
sałata 1
koperek posiekany 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
kilka listków świeżej mięty
oliwa 6 łyżek
ocet winny 2 łyżki
cebulka dymka 1
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

     Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Koperek, natkę pietruszki i dymkę umyć i drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekaną cebulkę. Wymieszać. Do miski włożyć ogórki, zalać połową sosu i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć na talerzu liście sałaty, na nich ogórki, posiekaną pietruszkę z koperkiem, polać resztą sosu i przybrać listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ