Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Kapusta ze śmietaną i jabłkami




Składniki:

kapusta cukrowa 1 kg
jabłka 0,3 kg
cebula 1
tłuszcz 1-2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 15-20 dag
sól, cukier do smaku

Wykonanie:

     Kapustę opłukać, grubo poszatkować. Zagotować trochę wody, włożyć kapustę, ugotować na pół w odkrytym naczyniu. Jabłka umyć i nie obierając zetrzeć na tarce, włożyć do miękkiej kapusty. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko przyrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, wymieszać. Powstałą zasmażkę dodać do kapusty. Podprawić śmietaną. Doprawić solą i cukrem do smaku. Podawać z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ