Translate

czwartek, 21 listopada 2013

Pasztet drobiowy z weka



Sposób na promocję


Składniki:

ćwiartki kurczaka 6 (ok. 2,5 kg)
wątróbka drobiowa 15 dag
marchew 1
cebula 1
Vegeta
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
bułka czerstwa 2
jaja 2
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

     Mięso ugotować z warzywami, Vegetą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Ostudzić, oddzielić od kości. Bułkę namoczyć w rosole. Wątróbkę sparzyć rosołem. Mięso wraz z odciśniętą bułką i wątróbką  przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Gdy masa osiągnie papkowatą konsystencję nakładać do słoików, do 2/3 wysokości. Weki wstawić do piekarnika i wypiekać na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzić szczelność wieczek, ewentualnie dokręcić, ostudzić i przechowywać w lodówce. Tak przechowywany pasztet przetrzymywać można kilka miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ