Translate

niedziela, 12 stycznia 2014

Rożki francuskie




Składniki:

ciasto francuskie 375 g
twaróg 25 dag
jaja 3
cukier (wg uznania)
cukier waniliowy 1 mały

Wykonanie:

     Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zblendować. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać. Dodać 2 żółtka i utrzeć na gładką masę. 2 białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (ok. 12x12 cm).
Na każdym ułożyć łyżkę masy, złożyć po przekątnej, brzegi docisnąć palcami.

 
Jedno jajo roztrzepać i posmarować nim rożki, posypać cukrem (im grubszy tym lepszy). Piec przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ