Translate

sobota, 6 września 2014

Wołowina Wellingtona



Łatwe, a zarazem bardzo efektowne i smaczne danie.


Składniki:

sznycle wołowe 4 (ok. 0,5 kg)
sól, pieprz
olej 2 łyżki
musztarda
szynka szwarcwaldzka 8 plastrów
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajo 1
Naleśniki:
jaja 1
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 75 ml
masło do smażenia
Masa pieczarkowa:
czosnek 1 ząbek
cebula 1
masło 1 łyżka
pieczarki ok. 30 dag
sól, pieprz
 
Wykonanie:

     Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć silnie rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić.
Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na silnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
Jajko rozmącić z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste  ciasto. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor.

Na każdy naleśnik ułożyć porcję pieczarek, rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników.

Następnie ciasto francuskie przekroić na 4 części. Na każdej ułożyć plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem. Zawinąć, zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej paczuszki naciąć kilkakrotnie nożem. Posmarować rozmąconym jajkiem.


Piec przez około pół godziny minut (lub dłużej, jeśli wolimy bardziej wypieczone mięso) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło. 



1 komentarz:

DRUKUJ