Translate

czwartek, 25 czerwca 2015

Fasolka po bretońsku


Składniki:
fasola "Jaś" ok. 0,5 kg
kostki rosołowe (lub kości, mięso)
cebula pokrojona w kostkę 2-3
masło 2-3 łyżki
marchew duża 1
kiełbasa pokrojona w ćwierćplastry ok. 0,5 kg
koncentrat pomidorowy
majeranek
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
musztarda 1-2 łyżki
Maggi, sos Piri Piri

Przygotowanie:

          Fasolę zalać podwójną ilością wody i odstawić na noc do napęcznienia. Ugotować rosół z zielem, pieprzem i liściem laurowym (na kościach lub mięsie, które później po rozdrobnieniu można dodać do fasolki). Wrzucić fasolę, gotować. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać do wywaru. Cały czas gotować. Dodać marchew startą na drobnej tarce. Pod koniec gotowania (gdy cebula i marchew się rozejdą) dodać kiełbasę, zaciągnąć koncentratem, przyprawić majerankiem. Na końcu dodać musztardę. Gdy danie jest zbyt rzadkie można zagęścić tartą bułką. Podawać z pieczywem. Smacznego. (Można zawekować lub zamrozić.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ