Translate

niedziela, 28 czerwca 2015

Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

 Po prostu pyszne


Składniki:

ciecierzyca 25 dag
łopatka (lub schab, indyk itp.) 0,5 kg
marynata klasyczna do mięs
olej 2 łyżki
bulion warzywno-mięsny 2 l
chili suszone 2 płatki
cebula duża 1
masło 2 łyżki
pieczarki malutkie 10
papryka (najlepiej zielona) 1
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, gałka muszkatałowa, majeranek
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Maggi ok. 2 łyżki
musztarda 2 łyżki (użyłam musztardy ze śliwką)
sos sojowy do smaku
(ser żółty, jajo sadzone, grzanka, zielenina)

Wykonanie:


          Ciecierzycę namoczyć na noc, mięso pokroić w kostkę, zamarynować, odstawić na noc do lodówki.. Następnie ciecierzycę gotować w bulionie przez ok. 45 minut. W tym czasie podsmażyć mięso, dodać do ciecierzycy. Na maśle zeszklić, pokrojoną w piórka, cebulę, dodać ćwiartki pieczarek i paski papryki. Po podsmażeniu dodać do cieciorki. Zaciągnąć koncentratem. Przyprawić do smaku Maggi, musztardą, sosem sojowym. Podawać z pieczywem. 



          Gotową potrawę lubię posypać serem do pizzy i zieleniną.


W bogatej wersji podaję danie z grzanką, na której układam jajo sadzone, posypuję startym serem i np. koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ