Translate

niedziela, 3 lipca 2016

Rurki z kremem


Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna ok. 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1/2 paczki (8 g)
masło roślinne 1/2 kostki (125 g)
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
cukier do posypania
Krem:
mleko 450 ml
cukier waniliowy 1/2 paczki (8 g)
masło 25 g (ok. 1 łyżki)
żółtka 2
jaja 1
cukier 5 łyżek (10 dag - do smaku)
mąka pszenna 2 łyżki (40 g)
mąka ziemniaczana 2 łyżki (40 g)

Wykonanie:

Przygotować ciasto: Mąkę przesiać z solą i cukrem waniliowym. Dodać masło, śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić min. przez godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm, pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm i nawijać skośnie na foremki - posmarowane masłem - zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem. Piec przez ok, 15 minut w temp. 200 stopni. Zdjąć z foremek (postukać węższym końcem foremki o blat), wystudzić.
Przygotować krem: Zagotować mleko z masłem i cukrem waniliowym. Jaja utrzepać z cukrem. Dodać mąkę, Masę wlewać powoli do gotującego się mleka. Zagotować, ostudzić. Gotowym kremem nadziewać rurki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ