Translate

sobota, 6 września 2014

Wykwintne ciasto z owocami i kruszonką



Bardzo szybkie i smaczne.



 
Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 7 łyżek
olej 4 łyżki
cukier 7 łyżek
jaja 3
alkohol 1 kieliszek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
owoce 0,5 kg
Kruszonka:
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 6 dag
wiórki kokosowe

Wykonanie:

     Składniki ciasta wymieszać i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać przez kilka minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie umyć śliwki, przepołowić, pozbawić pestek. Przygotować kruszonkę (składniki kruszonki dokładnie zagnieść). Na zapieczone ciasto (jeżeli po zapieczeniu na cieście zrobi się skorupa – posmarować śmietaną) ułożyć owoce (śliwki skórką do dołu), posypać kruszonką i upiec. Łączny czas pieczenia ok. 45 minut.


1 komentarz:

DRUKUJ