Translate

wtorek, 11 sierpnia 2015

Spaghetti aglio e olio


Składniki:

spaghetti 500 g
oliwa z oliwek extra vergine (olio) 125 ml
czosnek 3 ząbki
sól
posiekana natka pietruszki
pieprz
(opcjonalnie mozzarella do posypania)

Wykonanie:

          Odlać łyżkę oliwy, resztę rozgrzać na średniej patelni. Zrumienić rozgnieciony czosnek ze szczyptą soli, na złoto, stale mieszając.Zdjąć z ognia. Czosnek nie może się przypalić, bo straci swój aromat. W tym czasie ugotować spaghetti al dente z resztą oliwy.Odlać i z powrotem włożyć do garnka. Oliwę i czosnek wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natka pietruszki i ponownie wymieszać. Spaghetti przełożyć do podgrzanej misy i natychmiast podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ