Translate

środa, 10 lutego 2016

Chrupiący kurczak

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, idealne na rodzinny obiad.



Składniki:

ćwiartki kurczaka 3
musztarda 1 słoiczek (ok.200 g)
masło 1-2 łyżki
czosnek 2 ząbki
zioła (np. majeranek)
bułka tarta
oliwa z oliwek

Wykonanie:

          Porcje kurczaka umyć, podzielić na pół, osuszyć. Do musztardy dodać rozgnieciony czosnek, zioła, masło i dokładnie wymieszać. Powstałą masą natrzeć mięso. Każdy kawałek panierować w bułce tartej, ułożyć na blasze (ja użyłam naczynia żaroodpornego) skropić oliwą z oliwek i piec przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach C. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i surówką.

UWAGA: Ostrzejszego smaku nadamy potrawie, mieszając musztardę gruboziarnistą z Dijon (2:1).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ