Translate

niedziela, 14 lutego 2016

Deser walentynkowy

Pianka i galaretka, czyli... po prostu niebiański smak.


Składniki:

galaretka czerwona 1 (użyłam arbuzowej)
galaretka np. żółta 1 (użyłam gruszkowej)
białko jaja kurzego 3-4
cukier puder 3 łyżki

Wykonanie:


      Galaretki przygotować, w oddzielnych naczyniach, wg przepisu na opakowaniu (dałam nieco mniej wody). Czerwoną - wylać do naczynia (najlepiej szklanego) z płaskim, szerokim dnem. Odstawić do stężenia. Następnie foremką do ciasteczek wykrawać serduszka. Delikatnie przykleić galaretkowe serca do ścianek pucharków (kieliszków, szklanek) do deserów.

Żółtą - ostudzić, ale nie dopuścić do stężenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i powoli dodawać galaretkę. Powstałą masą napełnić pucharki z serduszkami. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować w dowolny sposób, owocami, wiórkami gorzkiej czekolady czy kokosowymi, bitą śmietaną.


UWAGA: Przygotowanie pianki to wyśmienity pomysł (poza bezą, którą nie każdy lubi) na wykorzystanie białek pozostałych np. z wyrobu ciasta drożdżowego.
Jeśli chcemy specjalnie przygotować piankę, co zrobić z żółtkami...? Na przykład krem brulee, sos waniliowy lub budyń.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ