Translate

wtorek, 23 lutego 2016

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta


Składniki:

Ciasto: mąka pszenna ok. 1,5 szklanki
mleko ok. 1 szklanka
jaja 1
sól szczypta
olej 3 łyżki
Farsz: 
masło 2 łyżki
szpinak mrożony paczka (0,5 kg)
sól, pieprz
czosnek 2 ząbki
ser feta 1 opakowanie

Wykonanie:

Przygotować naleśniki: wszystkie składniki utrzepać (mikserem) na gładką masę. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim, ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki). Smażyć cienkie naleśniki.
Farsz: na patelni rozgrzać masło i podsmażać na nim szpinak (by odparował). Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, troszkę soli (bo ser feta jest słony), podsmażyć do momentu rozpuszczenia sera (mogą zostać grudki).
Nałożyć farsz na naleśniki, złożyć w trójkąty i podsmażyć na maśle. Podawać z surówką lub keczupem. (Równie dobrze smakują na zimno).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ