Translate

niedziela, 12 stycznia 2014

Zawijaniec francuski



 Świetny sposób na wykorzystanie pozostałości np. po świętach.


Składniki:

ciasto francuskie 270 g
olej 1 łyżka
baleron (lub inna wędlina) ok. 15 dag
cebula 1
tymianek (lub inne zioła)
czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
keczup
jajo 1
opcjonalnie kminek lub mak, sezam, siemię lniane

Wykonanie:

     Baleron pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Cebulę pokroić w piórka i dodać do baleronu, podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek, zioła, gałkę muszkatołową, wymieszać. 

Wyłożyć na ciasto francuskie i polać keczupem.

Zwinąć w roladę, zlepić końce. Przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem wielokrotnie. Jajo rozmącić i posmarować nim roladę. Posypać kminkiem lub makiem, sezamem, siemieniem.

Piec przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podawać samodzielnie lub z surówką, na gorąco lub na zimno.







1 komentarz:

DRUKUJ