Translate

sobota, 26 kwietnia 2014

Chińszczyzna Tatusia



     Skąd nazwa? To było ulubione danie świąteczne mojego taty, a dzisiaj mojej córki.


Składniki:

wołowina 1 kg
marchew duża 3
papryka zielona 2
wino wytrawne ½ szklanki
mąka ziemniaczana ½ łyżki
sól, pieprz, chili, Maggi
przyprawa do potraw (np. Kucharek, Vegeta, Jarzynka)
olej do smażenia

Wykonanie:

     Mięso umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien na słupki, oprószyć przyprawą i odstawić na co najmniej na 1 godzinę. Rzucić na gorący olej. Smażyć ½ godziny.

 

     Pod koniec dodać paprykę pokrojoną w słupki (smażyć ok. 15-20 minut),

później marchew startą na tarce o grubych oczkach.

 





     W winie rozpuścić mąkę. Mięso doprawić solą, pieprzem, chili i Maggi. Wlać wino, zagotować.

     Podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub świeżym pieczywem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ