Translate

wtorek, 1 kwietnia 2014

Naleśniki francuskie z truskawkami i żurawiną



Wspaniałe niedzielne śniadanie.
 

Składniki:

Ciasto: mąka pszenna ponad 1 szklanka
sól do smaku
olej 2 łyżki
mleko 1 szklanka
woda mineralna ok. 1/5 szklanki
jajo 1
Sos: masło 125g
cukier ½ szklanki
sok truskawkowy 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z cytryny 4 łyżeczki
żurawina suszona 1 garść
Nadzienie: truskawki świeże

Wykonanie:
 
     Przygotować sos: Masło roztopić, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać sok truskawkowy. Sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do sosu. Mieszając, zagotować. Wrzucić żurawinę, przykryć.
Jajo roztrzepać, dodać mleko, wodę, olej i sól.

Mieszając dodać mąkę pszenną.


 
 Na gorącej patelni smażyć cienkie naleśniki.


Zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Truskawki pozbawić szypułek, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Porcjami układać na naleśnikach,

 

zwijać w rulonik. Polać gorącym sosem. Podawać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ