Wspaniałe niedzielne śniadanie.
Składniki:
Ciasto: mąka
pszenna ponad 1 szklanka
sól
do smaku
olej
2 łyżki
mleko
1 szklanka
woda
mineralna ok. 1/5 szklanki
jajo
1
Sos: masło
125g
cukier
½ szklanki
sok
truskawkowy 1 szklanka
mąka
ziemniaczana 2 łyżeczki
sok
z cytryny 4 łyżeczki
żurawina
suszona 1 garść
Nadzienie: truskawki
świeże
Wykonanie:
Przygotować
sos: Masło roztopić, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż będzie
złotobrązowy. Wlać sok truskawkowy. Sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną
i wlać do sosu. Mieszając, zagotować. Wrzucić żurawinę, przykryć.
Jajo
roztrzepać, dodać mleko, wodę, olej i sól.
Mieszając dodać mąkę pszenną.
Na gorącej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Truskawki
pozbawić szypułek, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Porcjami układać na naleśnikach,
zwijać w rulonik. Polać gorącym sosem. Podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz