oliwa
papryka słodka i ostra mielone
sól, pieprz
czosnek 1 ząbek
gorczyca
majeranek
grzyby leśne ok. 0,2 kg
masło 1 łyżka
cebula 1
Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę.
Przygotować marynatę z oliwy, papryki, soli, przeciśniętego czosnku, majeranku i gorczycy.
Mięso umieścić w marynacie (najlepiej na noc w lodówce). Następnie podsmażyć, ze wszystkich stron, na złoto, do miękkości.
Oczyszczone, umyte grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać poszatkowaną w piórka cebulę. Podsmażyć, aż cebula się zeszklić, a z grzybów odparuje woda. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową karkówkę przykryć grzybową pierzynką.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami (kopytkami, pulchnymi z majerankiem czy czeskimi knedliczkami).
papryka słodka i ostra mielone
sól, pieprz
czosnek 1 ząbek
gorczyca
majeranek
grzyby leśne ok. 0,2 kg
masło 1 łyżka
cebula 1
Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę.
Przygotować marynatę z oliwy, papryki, soli, przeciśniętego czosnku, majeranku i gorczycy.
Mięso umieścić w marynacie (najlepiej na noc w lodówce). Następnie podsmażyć, ze wszystkich stron, na złoto, do miękkości.
Oczyszczone, umyte grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać poszatkowaną w piórka cebulę. Podsmażyć, aż cebula się zeszklić, a z grzybów odparuje woda. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową karkówkę przykryć grzybową pierzynką.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami (kopytkami, pulchnymi z majerankiem czy czeskimi knedliczkami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz