Translate

sobota, 18 czerwca 2016

Makaron z mięsem i grzybami


Składniki:

schab ok. 40 dag
makaron (spaghetti)
oliwa 2-3 łyżki
papryka słodka i ostra po łyżeczce
sól, pieprz
czosnek 1 ząbek
gorczyca
majeranek
grzyby leśne ok. 200 g
masło 1 łyżka
cebula 1
śmietana 1-2 łyżki
parmezan starty ok. 2-3 łyżki
koperek

Wykonanie:

     Schab umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Z oliwy, papryki, soli, przeciśniętego czosnku, majeranku i gorczycy przygotować marynatę. Umieścić w niej mięso odstawić (najlepiej na noc do lodówki). Następnie podsmażyć, ze wszystkich stron na złoto, do miękkości.

     Oczyszczone grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać cebulę poszatkowaną w piórka. Przesmażyć, aż cebula się zeszkli a grzyby odparują wodę. Zaciągnąć śmietanką. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
     W między czasie ugotować makaron al dente. Odcedzić. Wyłożyć na talerze, na to mięso z sosem, posypać serem i poszatkowanym koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ