Translate

niedziela, 29 czerwca 2014

Roladki drobiowe ze szparagami




Składniki:

szparagi białe 20 dag
pierś z kurczaka 1 szt.
przyprawa do kurczaka
papryka czerwona mielona
mozzarella 1 kulka
sól, cukier
Sos:
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól, pieprz biały do smaku
szczypta gałki muszkatałowej

Wykonanie:

     Szparagi obrać, umyć . Gotować 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć.

Umyte i osuszone piersi kurczaka, przekroić wzdłuż, delikatnie rozbić, oprószyć przyprawą do kurczaka. Na każdym kotlecie ułożyć szparagi,


zwinąć w roladki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać papryką. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut.

 
W tym czasie przygotować sos: roztopić masło w rondelku. Dodać mąkę, wymieszać, aż powstanie zasmażka. Wlać mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty. Polać roladki.

 
Przykryć plastrami mozzarelli i zapiec przez kolejne 20 minut.

 
Podawać z pieczonymi ziemniakami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ