Translate

sobota, 14 czerwca 2014

Zrazy wieprzowe po węgiersku




Składniki:

wieprzowina 1 kg
sól
papryka
mąka pszenna 6 dag
cebula 5 dag
smalec do smażenia
koncentrat pomidorowy Pudliszki 70 g
śmietana 20 dag
sól
czosnek 1 ząbek

 Wykonanie:
 
     Mięso opłukać, pokroić na kotlety (można delikatnie rozbić). Oprószyć solą, papryką,

 
mąką i osmażyć na rumiano z obu stron, kładąc na silnie rozgrzany tłuszcz.

 
     Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Na tłuszczu ze smażenia lekko zrumienić pokrojoną cebulę oprószoną papryką.

 
Dodać do mięsa, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.

 
     Śmietanę wymieszać z koncentratem i resztą mąki, wlać do mięsa, mieszając zagotować.

 
Przed podaniem dodać roztarty czosnek. Podawać z kluseczkami kładzionymi, francuskimi lub ziemniakami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ